2011. november 14., hétfő

Ann Patchett:Életszonáta


A történet valahol Dél-Amerikában játszódik a pontos hely nincs megnevezve. Itt gyűlnek össze az előkelő vendégek,befolyásos üzletemberek, diplomaták, hogy megünnepeljék az országba látogató japán üzletember születésnapját.

A gyönyörű és tehetséges opera énekesnő Roxane Coss mindenkit elvarázsol, legfőképp az ünnepeltet akinek minden álma, hogy egyszer élőben találkozhasson titkos imádottjával.
A vacsora hirtelen félbeszakad mikor a pazar villát fegyveresek foglalják el, akik az elnököt kívánják elrabolni, aki egy banális ok miatt nem vett részt a vacsorán, ezért a terroristák kénytelenek tervet változtatni és immáron fogságba ejtik az összes vendéget.
Mivel túl sok a túsz és túl kevés a terrorista a nőket és a személyzetet elengedik, kivéve Roxane Cosst akitől azt remélik  mivel a világon mindenhol ismerik, a követeléseiket gyorsabban teljesítik.

Mivel a vendégek a világ minden tájáról érkeztek a nyelvi nehézségek miatt beszélgetni sem tudnak egymással. A vendégek között egyetlen tolmács van, Gen aki végül is főszereplővé lép elő. Mindent ő fordít mindenkinek, szinte napi huszonnégy órában megállás nélkül dolgozik. Ahogy telnek a napok, hetek mindenki feltalálja magát. Észreveszik hogy a terroristák dühös gyerekek csupán, kivéve a három parancsnokot akik megkeseredett, harcedzett katonák akiknek parancsaira kis terroristák gondolkodás nélkül hallgatnak.

Eleinte a kormány zokszó nélkül teljesíti a kívánságokat- a cigarettát, takarókat az ételt ami a dzsungelben felnőtt gyerekeknek maga csoda,a vízöblítéses wc-vel együtt amit itt láttak először, akárcsak szőnyeget,vagy éppen a televíziót.
Egyikük nagy álma a villában maradni mindörökre.
Valahogy úgy tűnik,mintha csak az időjárás okozta vihar miatt lennének kénytelenek együtt élni a villában.Senki sem lázad, vagy tervez szökést. Sőt a vendégek szimpatizálnak a terroristákkal annak ellenére, hogy fogalmuk sincs miért is raboskodnak.
Lassan szerelmek szövődnek és immáron Gen - nek már ezeket is tolmácsolni kell, együtt reménykedve a szerelmessel a pozitív válaszban.
És éppen mikor elhisszük,hogy ez a kényszerű rabság akár örökké is tarthat,lövések dördülnek...

A borító nagyon jól sikerült, de ez az egész történetről elmondható!

Értékelés:
5 túszul ejtett  cseresznye az 5-ből!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése