2011. november 14., hétfő

Syrie James:Jane Austen naplója

A szerző nagy rajongója Jane  Austennak,sok időt töltött azzal,hogy alaposan feltérképezze Jane éltét,és munkásságát.Ebben a könyvben szeretné kicsit közelebb hozni a rajongókhoz,az igazi Jane Austent.Syrie James ez tökéletesen sikerült,az összes dátum,helyszín valós ,akár a személyek csupán egy-két olyan szereplő van akik a szerző képzeletének szüleményei.
A regény  végigköveti Jane életét, a fő motívumok Jane könyvei,azoknak létrejötte,és az a két év ami homályban maradt -ez az a két év mikor Jane Austentól semmilyen írásos feljegyzés nem maradt meg- Austen lelkes levélíró volt,és naplóféle feljegyzéseket is készitett.Ezt az űrt ,tölti ki a regény,a szerző részben a megmaradt feljegyzésekre,és levelekre támaszkodik,részben pedig a saját fantáziájára.
Jane Austen regényei a szerelemről szólnak,bár úgy tudni neki magának  ebben sosem volt része! Nem ment férjhez,és egy-két rövid románctól eltekintve nem derült ki,hogy volt-e férfi az életében.Nővére Cassandra ,Jane halála után jelentősen cenzúrázta Jane feljegyzéseit-persze mindenki azt gyanítja,hogy egy olyan szerelem miatt ami a férfira és Austenra is rossz fényt vetett volna.
Syrie James  ebben a regényben megajándékozza ezzel a szerelemmel Austent! Híven követve Austen stílusát remekül van megírva a szerelem beteljesülése,majd a szomorú elválás.Mivel a történet Jane életrajzába van beépítve teljesen hihető! Olvasás közben annyira beleéltem magam,hogy szinte elfeledkeztem arról,hogy nem egy Austen által irt könyvet olvasok,hanem egy róla szólót.
A könyvben sok érdekes dolog derül ki Austenról,többek között,hogy csak úgy volt hajlandó kiadatni a könyveit,ha ő maga névtelen marad! És az általunk ismert könyv címek hogyan születtek meg illetve mik voltak a könyvek eredeti címei.
Jane Austen 1817- negyvennégy évesen meghal. 
És bár olvastam Jane Austen könyveit,de nem mindegyiket,most teljesen a hatása alatt vagyok úgyhogy az összes művét el fogom olvasni!
A borító is remekmű!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése